Skip to main content

Ik had de uitspraak ‘je bedrijf groeit net zo hard als dat je zelf groeit als ondernemer’ letterlijk genomen, om concreet te zijn + 3 kilo na de feestdagen. 

Nu kan ik dat best hebben, maar mijn kleren zaten iets minder lekker, ik merkte het met hardlopen en mijn riem mocht een gaatje losser. Kortom, het was net niet fijn. 

Hoe het komt? Minder aandacht voor sport en gezond eten. Maar vooral gaan voor makkelijk, snel en ‘gewoon niet over nadenken’.

Het is wel een goede metafoor voor je bedrijf en jezelf als ondernemer. Je weet bijvoorbeeld wel dat je niet te diep in de operatie moet blijven hangen, want je hebt een doel voor ogen, eentje waar je aan moet werken. Toch blijf je die klusjes doen in de operatie, mailtjes beantwoorden, social posts maken, bestellingen afhandelen. 

Want het is makkelijk, snel en je hoeft er niet over na te denken. 

Maar je groei gaat net iets minder lekker, je merkt het in het proces en jouw volgende stap is net iets verder weg. Kortom, net niet fijn. 

Dus nu ik weer in een ritme zit met werk en school van de kinderen, merk ik ook weer wat meer focus op gezond eten en elke dag sporten. De 3 kilo is er nagenoeg af. 

Maar ook weer een goede focus op de dingen in het bedrijf  waar ik goed in ben en nog steviger taken overdragen en processen uitwerken om andere mensen de operatie te laten doen. Zodat ik samen met Puck kan blijven focussen op deze missie. Want met of zonder 3 kilo, die blijft staan. 

Wat wij onder andere doen om ons bedrijf te laten groeien is eigenlijk vooral eerst de lopende zaken goed regelen en overdragen zoals:

  • Alle repeterende taken vastleggen. Dus hoe schrijf je een social post, hoe zet je een artikel live, hoe handel je een bestelling af. Alles is uitgeschreven. Natuurlijk verandert dat steeds, maar het is zo fijn om alles uit je hoofd op papier te zetten. 
  • Een duidelijk brandbook, zodat het team in de lijn van elfin door kan blijven gaan met het klaarzetten van visuals en nieuwe initiatieven. 
  • Een planning met daarin de piekmomenten qua campagnes en lanceringen. Maar ook een planning op omzet en kosten. Dit helpt ons om gefocust te blijven.
  • Het herhalen van onze missie; wat moeten we NU doen om 1 miljoen vrouwen te helpen financieel vrij te worden. 

Dit zijn niet de meest sexy taken binnen een bedrijf. Maar ik denk aldoor; wat heeft ons team nodig als we 2x zo groot zijn. Of, kan het team verder zonder dat ik er ben. Zodat ik mijzelf ook verder kan ontwikkelen. En eerlijk is eerlijk, denken in processen en groei, wat ook al een behoorlijke mentale uitdaging is, heeft mij ook doen groeien als ondernemer.

Waar focus jij op als je je bedrijf wil laten groeien?

Leave a Reply