Skip to main content

Dat vroeg mijn moeder een anderhalf jaar geleden. We waren aan het praten over hoe we in het leven staan en ik vertelde aan mijn moeder dat ik heel blij ben met hoe ik mijn leven leef. Dat ik het fijn vindt om alles eruit te halen wat erin zit. En dat ik ga voor zowel zakelijk succes als quality time.

Ik vertelde dat ik geniet van het ondernemerschap, blij ben met de tijd die ik met onze kinderen kan besteden en het fijn vindt dat Wieger en ik tijd voor elkaar maken. Ik werk dus fulltime, verdien mijn eigen geld EN heb tijd voor mijn geliefden.

En ik zag bij haar de raderen draaien, want toen zij jonger was, moest je kiezen. Of je was bezig met je carrière of met je gezin. Allebei was geen optie. En in de tijd waarin zij opgroeide stond zakelijk succes aan minder aandacht voor je thuis.

Met andere woorden, zij is opgegroeid met het idee ‘of je bent rijk, of je bent gelukkig’.

Dat was voor mij niet verrassend dat zij dit zo zag, maar wel een bevestiging hoe diep sommige patronen zijn ingesleten. En ook waar mijn eigen overtuigingen vandaan komen, overtuigingen die ik los laat.

Dus ik zei tegen haar ‘maar dan moet je eerst voor jezelf definiëren wat rijk precies is, maar ook wat gelukkig is. En dan bij jezelf nagaan of je echt moet kiezen, of dat je beter voor rijk EN gelukkig kunt gaan’.

In mijn ogen zit er namelijk niet heel veel verschil. Want rijk gaat bij mijn niet over een bepaald bedrag op de bankrekening, maar het hebben van een rijk leven. Daarin zit wel financiële vrijheid en de mogelijkheid keuzes te maken die bij mij en ons gezin passen. En daar zit ook ons geluk.

En daar kiezen wij 100% voor, dus geen compromissen op rijk OF gelukkig. Maar 100% gaan voor rijk EN geluk.

Hoewel het er nog diep ingesleten zit bij sommige mensen, hoop ik echt dat we een nieuwe kijk gaan krijgen op rijkdom en geluk. Zodat mensen altijd streven naar rijkdom EN geluk.

Leave a Reply